Pirostükrös amazon

Pirostükrös amazon

A pirostükrös amazon vagy feketecsőrű amazon (Amazona agilis) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába és az újvilágipapagáj-formák (Arinae) alcsaládjába tartozó faj.

Amazona agilis -Portland -Jamaica-6a

A faj kizárólag Jamaica területén honos, ahol a sziget nedves hegyvidéki erdeiben él 500 és 800 méteres tengerszint feletti magasság között.

Magassága 25 centiméter. Alapszíne zöld, homlokán egy kis méretű vörös folt látható. Kézevezőtollai vörösek a hímnél, míg a tojónál ezek is zöldek. Így az amazonpapagájok azon kevés faja közé tartozik, ahol látható ivari dimorfizmus van.

Kis, többnyire öt egyednél nem több tagú csoportokban él. Csak kivételes esetekben gyűlik össze több madár.

Párzási időszaka januárban kezdődik. Fészekalja 2-3 tojásból áll. a tojásokon a szülők felváltva kotlanak 26 napig. A kikelő fiókákat mindkét szülő eteti. A fiatal papagájok nyolc hetes korukban lesznek teljesen röpképesek, de szüleik még további négy hétig etetik őket.

Pontos állományairól nincsenek hiteles információk, de becslések alapján számuk úgy 10 000 egyed körüli nagyságúra tehető. Az élőhelyüket jelentő erők irtása azonban fenyegeti ezt a fajt is. Mivel jelenleg még elég nagyszámú populációi vannak, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „sebezhető” kategóriába sorolja a fajt.

Rendszertani besorolás:
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Újvilágipapagáj-formák (Arinae)
Nem: Amazon-papagáj (Amazona)
Faj: A. agilis

Forrás:
Pirostükrös amazon - WikipédiaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések